Нови изисквания за храните в градините и училищата

Нови изисквания към храната в детските градини и училищата влизат в сила от 13 февруари, съобщава NOVA телевизия. Всички храни, които се дават на децата, трябва да отговарят на европейските регламенти.

Напълно се забраняват консерванти, оцветители и подсладители. Млечните продукти трябва да са само от сурово мляко. За първи път децата в детските градини ще могат да пият вода с добавки като лимон, например.

Традиционните български рецепти ежедневно се обновяват с доскоро считани за екзотични продукти като киноа и булгур. Според новата наредба менютата трябва да станат още по-здравословни като се завишават изискванията за качеството на продуктите.

„Нашите наредби са синхронизирани с европейското законодателство. В детските заведения се предлага само краве масло от животинските мазнини, а от растителните – освен слънчогледово масло и зехтин, е позволено да се използва рапично и царевично олио“, обясни Афродита Ильовска, директор на 19-а детска градина.

Освен бутилирани натурални минерални, изворни и трапезни води, ще може да се предлагат и така наречените „ароматизирани води”.

Запазва се изискването млечните продукти да са произведени по Български държавен стандарт.

Всички доставки на храни в детските градини и училищата ще могат да се правят само от фирми, които са регистрирани по Закона за храните.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук