Нови правила за изпитите след 7 клас

Влизат в сила нови правила за изпитите след 7 клас. Министерството на образованието премахва двата модула за кандидатстване. До сега първия изпит беше задължителен, а вторият при желание за кандидатстване в елитна гимназия, съобщава bTV.

Отпадането на двата модула важи и за двата изпита – и по български, и по математика. При формирането на крайната оценка няма да има промени. Учителите отчитат, че и до сега не е имало много деца, които да не искат да се явят на втория модул.

„Много деца, които имат неправилна самооецнка може би ще направят повече отколкото са направили, тъй като ще имат време да се опитат и на втория модул или пък да имат повече време да решават задачите от първия модул, така че при всички положения – това е по-добре за децата”, коментира Асен Александров, учител по математика.

Изпитът остава с продължителност 150 минути. За децата със специални образователни потребности ще бъде удължен с 90 минути, обясни образователният министър Красимир Вълчев.

„Промяна няма да има – по същество ще има единен изпит, като цяло и съдържанието на изпита остава същото, оценката от този изпит ще се използва за кандидатстване”, допълни Вълев.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук