Нови схеми с измами при бързите кредити

Нови схеми с измами при бързите кредити. Фирми подлъгват потребителите да плащат за допълнителни услуги, а те оскъпяват заемите двойно. Наближава голямото празнично пазаруване и коледния пик на бързите кредити, информира NOVA.

Треската за пазаруване преди Коледа вече започна. Ще успеем ли обаче да се справим със собствени сили с предстоящите покупки или ще се наложи да прибегнем до заем? Очакванията са за пик в тегленето на бързи кредити в последните две седмици преди Коледа. Основно на малки суми – между 200 и 500 лв., които не никога не достигат  за подаръци, празнуване и още повече за пътуване.

При адвокат Десислава Филипова идват непрекъснато клиенти с такива сигнали. А схемите, с които се подвеждат кандидатите за кредит, стават все по-нагли. Особено след като държавата сложи таван на годишния процент на разходите. За да заобикалят това законово изискване, фирмите прилагат най-различни схеми. Най-новата: на клиентите се предлага пакет с атрактивни услуги, които щели значително да облекчат връщането на заема. Цената на допълнителните, уж, екстри обаче рядко е обявявана.

Кредитните експерти  ги представят като вид много изгодна в тяхна полза застраховка. Тези „услуги” се плащат в цялост, което води и до ново споразумение. А лицето може да не използва нито една от тези услуги или само една.

Според адвокат Филипова – фирмите притискали потребителите и с допълнителни такси. Като такса „гарант”, която трябвало да плащат, ако не осигурят поръчители. Често обаче изискванията към гарантите са  непосилни, а  на практика  таксата се превръща в задължителна.

„Експресното разглеждане на молбата за кредита  също оскъпява и може да стигне до стотици проценти на годината. Ние не го виждаме, защото обикновено сумата е малка, но е в пъти по-голяма”, обясни Стойне Василев, финансов консултант.

„Видите ли такса „бързина”, такса „поръчител” – трябва да бъде нащрек и да попитате за размера им, това е сериозен разход.  Доста често тези такси се разбират от потребителите на по-късен етап”, обяснява финансовият анализатор Десислава Николова, „Моите пари”.

Делата с бързите кредити не приключват бързо в съда. Но често са в полза на потребителите.

За да не падаме в капаните на бързите кредити – внимателно трябва да проучваме търговците, от които ще искаме заем. А всички условия по кредита трябва да се изписват в стандартния европейски формуляр. По закон – без дребен шрифт. Специалистите съветват:

„Да се доверяваме само на утвърдени имена, да проверяваме в сайта на БНБ дали фигурира в списъка на небанковите финансови институции, да не се доверяваме на хора, които ни се обаждат на телефона”, казва Василев.

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук