НСИ иска съдействие от Областната администрация за разяснителната кампания за преброяването

92

НСИ иска съдействие от Областната администрация за разяснителната кампания за преброяването. Това стана ясно днес по време на работна среща на председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски и директорката на Териториалното статистическо бюро – Югоизток Калина Казанджиева със зам.областния управител Камен Костов и главния секретар на областната администрация Кирил Аврамов.

Всички европейски и почти всички държави в света правят преброяване догодина. „Всички имат нужда от такава информация“, заяви Сергей Цветарски. Преброяване в страната ни се извършва от 140 години. Българската статистика, като член на европейската статистическа система, работи с модерни стандарти. Данните от националното преброяване са от съществена необходимост за местната и държавната власт, за формирането на политики, за планирането и развитието на всички сфери от обществения живот, допълниха представителите на НСИ.

Основна тежест за извършване на преброяването имат общините в областта, където е създадена и се създава нужната организация. От НСИ потърсиха съдействие от областната администрация за провеждането на разяснителна кампания за преброяването и за съдействието на институциите в Сливенска област, за да може хората да са спокойни и сигурни при протичането му.

Според демографските данни към 31 декември 2019 г., населението на Сливенска област възлиза на 184 119 души. От тях под трудоспособна възраст са 36 320 души, в трудоспособна – 104 928, а над трудоспособна възраст са 42 871 души. Децата на възраст до 4 години са 11 464. На възраст от 90 до 99 години са 86 жители на областта. Четирима души са столетници.

Към 31 декември 2019 г. населението по общини е както следва:  Сливен – 117 579 души,  Нова Загора – 35 290, Котел – 17 980 и Твърдица – 13 270.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук