НС забрани свободното разхождане на кучета без повод и намордник

Депутатите вдигнаха десетократно санкциите за кучета без намордник с промени в Закона за ветеринарната дейност, приети на първо четене. Поправките забраниха кучешката разходка и свободното пускане на четириногите с тегло над 5 кг. Законът предвижда вместо 100 лв., глобата за куче без намордник да стане 1000 лв., а санкцията за четириного без повод –  300 лева. Разхождането на кучета в детски площадки или забранени зони ще струва на стопаните им 500 лв., информира Нова телевизия.

Новите забрани не важат за извеждане без повод на кучета с тегло над 5 кг, когато те се пускат свободно в обособените и обозначени за това места в урбанизираните територии. Извън ограниченията попадат кучета на хора с увреждания, за служебни кучета в организациите на бюджетна издръжка и за четириноги, които се използват от Българския червен кръст. Няма да бъдат наказвани стопаните на ловни кучета и такива, които придружават или охраняват селскостопански животни извън урбанизираните територии, както и за кучета, използвани по време на лов, участващи в състезания или подложени на обучение.

Предложенията на управляващите защити депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, която настоя за максималния срок между първо и второ четене, за да може да се чуят всички мнения и предложенияпо темата. Измененията в закона се налагат заради зачестилите инциденти с домашни кучета, аргументира се Атанасова.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук