Някои в Сливен почетоха Съединението, а други-почивния ден

Повечето сливенски граждани почетоха Съединението с посещение на някое кафе по „главната“ или с разходка по пешеходната зона. Определено хората се интересуваха повече как да оползотворят почивния си ден, благодарение на официалния празник, отколкото, че днес преди 133 години са се съединили Княжество България и Източна Румелия.

Имаше разбира се и такива, които отдадоха дължимото на този исторически акт като отидоха на площад „Хаджи Димитър“ и присъстваха на официалната церемония. Те обаче бяха далеч по малобройни от тези тръгнали на разходка или седнали в заведенията в същия час.

След издигането на Националния флаг, кметът Стефан Радев припомни на присъстващите значимостта на този ден за нашата история. „Съединението ни дава този ценен урок, че когато ние българите имаме кауза и когато действаме обединени няма непостижими цели“, изтъкна той и отново подчерта важността на постигнатото от българите преди 133 години.

Беше отслужен благодарствен молебен за здраве и добруване, а народни представители, ръководители на институции, партиини централи, организаци и училища поднесоха венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци.

Младежки танцов ансамбъл „Браво“ при Народно читалище „Хаджи Димитър – 1937“ пък се погрижи да покаже на присъстващите и красотата на българския фолклор в този празничен /за някои /ден.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук