Няма да има режим на водата в Сливен, обемът на яз. „Асеновец“ е достатъчен

Снимката е илюстративна

Няма да има режим на водата в Сливен, обемът на яз. „Асеновец“ е достатъчен, за да осигури нормално водоснабдяване на Сливен до месец май 2020 година, заяви управителят на ВиК-Сливен инж. Севдалин Рашев по време на среща с кмета Стефан Радев. Повод за нея са ситуациите в други градове на страната и сушата през пролетните и летните месеци. Според инж. Рашев, по това време на годината има намаляване на обема на язовира и към момента той е около 10,5 милиона куб. м. Той припомни, че през тази година водата намаля заради липсата на дъждове и снеготопене през зимата и пролетта.

„Реагирахме навреме и от началото на годината водоподаването е смесено и се използват трите водоснабдителни системи – „Тунджа“, „Гергевец“ и „Мечкарево“. В средата на годината количествата, подавани от тях, бяха удвоени. Обемът е разчетен така, че да стигне до месец май следващата година. Въпреки това, призовавам гражданите да използват водата пестеливо и по предназначение“, допълни още той

Кметът подчерта, че е от изключителна важност да се следи нивото на язовира, но няма основание за притеснение. При втора безводна зима ще бъде използвано захранване от трите водоснабдителни системи.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук