Няма да се затягат мерките заради повечето заразени с COVID-19

Снимка :БГНЕС

Няма да се затягат противоепидемичните мерки заради завишения брой на заразени с COVID-19. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов след заседание на правителството днес. Министърът на образованието Красимир Вълчев посочи, че на този етап не се планира и затваряне на училища.

„Няма да се затварят градове, няма да се поставят КПП-та, няма да се прилагат някакви ограничителни мерки. Трябва да свикнем да живеем с този вирус и да спазваме мерките, защото те дават най-голяма ефективност, каза още проф. Ангелов.

2,1 млн. лева отпуска правителството към Министерството на здравеопазването, с които да бъдат закупени около 2 500 флакона от препарата „Ремдесивир“ за лечение на COVID-19, съобщи здравният министър. В момента РЗИ-ата в страната разполагат с 2837 флакона, които ще стигнат за три седмици.

„В момента на територията на България в национален мащаб към вчерашна дата имаме 1307 човека, настанени в лечебни заведения и 64 в интензивни структури“, обобщи здравният министър.

Категорично към момента не се предвижда цялостно затваряне на училищата и детските градини. В същото време правителството отпусна по бюджетите на учебните заведения 14 млн. лева, с които да бъдат закупени 16 000 лаптопа и таблета. Целта е класните стаи да могат да функционират в електронна среда с електронни бележници и дневници.

„Категорично не предвиждаме цялостно затваряне на училищата. Към днешна дата 162 деца и ученици общо са констатирани с положителни проби и 159 учители в училищата и детските градини. Вече близо 30 дни са минали от началото на учебната година, това означава среднодневно по 5 ученици и по 5-6 учители, каза Красимир Вълчев.

Очаква се утре Оперативният щаб ще обясни при какви условия ще бъдат затегнати противоепидемичните мерки.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук