Няма непосредствена опасност от фалит на ВиК Сливен

„Няма непосредствена опасност от фалит на ВиК Сливен, все пак основният кредитор на дружеството всъщнот е държавата – чрез НАП и Басейнова дирекция Пловдив. Смятам, че във възможностите на държавата, на Общината, на самото дружество е да намери решение на този проблем“. По този начин кметът Стефан Радев коментира изказването на министъра на околната среда и водите Емил Димитров от миналата седмица, че ВиК Сливен е пред фалит. Според Ревизоро, сливенското дружество трябва да е сред най-печелившите, тъй като язовирът е на един километър от града, но заради лошо управление е пред фалит, защото управителят му създава само проблеми.

Емил Димитров-Ревизоро: ВИК Сливен е пред фалит

Стефан Радев поясни още, че лошото финансово състояние на ВиК Сливен се дължи и на нарастналите разходи за ел. енергия след като за водоснабдяването на града вече се ползва и помпажна вода, освен тази от язовир „Асеновец“. „Разходът може да стигне до 300 хил. лв. на месец допълнително за ел. енергия, ако се използва само помпажна вода, което е много сериозна сума, ако тя се натрупа, става повече от 3 млн. лв. за година. Това няма как да се покрие от собствените средства на ВИК, в същото време цените не са гъвкави за такива ситуации, допълни той.

Отделно от това, ВИК Сливен е в много трудно финансово състояние от доста години заради натрупани стари задължения към Басейнова дирекция. „Имаха доста дела, които водеха, в момента по голяма част от делата има излезли решения. ВиК е в процес на това да договори, включително и с НАП, които събират вземанията, разсрочване във времето на тези задължения така,че да не затрудняват те текущата работа“, коментира Радев.

По думите му, генералното решение, на което се разчита е създаването на холдинг на ВиК дружествата и капитализиране т.е. увеличаване на капитала на ВиК Сливен така,че да могат да покрият старите си задължения.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук