Няма пропуски и нарушения при погребенията на починалите от Covid-19 жени в Сливен

Снимка: Thinkstockphotos

Няма пропуски и нарушения по отношение погребенията на първите две жени, починали от коронавирус в Сливен, това коментира Веселина Казакова – ръководител на ОП „Озеленяване и гробищни паркове“ по повод притеснения на граждани, относно загробването на тленните останки на заразените. Жените са погребани в гробището в кв.“Речица“ където са живяли, при стриктно спазване на разпоредбите за здравните изисквания към гробищните паркове и пренасянето на покойници, посочи още тя.

„При доказан случай на лице с Covid-19 починалият се поставя в плътно затварящи се полиетиленови чували, поставени в плътно затворени дървени ковчези, облицовани отвътре с ламарина. Дъното на ковчезите се посипва с прахообразен биоцид. Ковчезите остават затворени при пренасянето на покойниците до гробището, както и по време и след провеждане на траурния ритуал. Лицата, които са извършили дейности по подготовка на тленните останки за погребване, са служители на болничното заведение, където е настъпила смъртта и освен тях никой не е в контакт с починали от Covid-19 пациенти. Медицинските лица работят с лични предпазни средства при спазване на изискванията на наредбата и ги унищожават. При извършване на погребенията, нашите служителите не са контактни лица със заразени от Covid-19. Предприятието не носи отговорност за изхвърлени предпазни средства от недобросъвестни граждани и ще затегне контрола по прилагане мерките за безопасност. Пренасянето и превозването на покойници се извършва със специализиран транспорт, предназначен само за тази цел и може да бъде извършено от всеки един оператор на погребални услуги. Изборът за оператор на погребални услуги се прави от близките на покойниците, а не от представляваното от мен предприятие“, допълни Казакова.

„Всяка погребална агенция е длъжна да спазва законовите разпоредби. Дали операторите на траурни услуги в Сливен имат готовност да изпълняват погребения на починали от коронавирус не мога да твърдя. Трябва всеки от тях да притежава метален ковчег т. нар. контейнер, с който трябва да се извършват тези погребения. Агенциите са запознати от РЗИ с начина, по който да се извършва подготовката на такива тела и и са им припомнени законовите изисквания за този тип дейности“, коментира ръководителят на ОП „Озеленяване и гробищни паркове“Сливен.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук