Областната комисия „Военни паметници“ гласува предложенията на общините за ремонти

Представители на общините в Сливенска област представиха разчет на необходимите им средства, с които да бъдат частично ремонтирани или освежени паметниците на загиналите през Втората световна война. Това се случи по време на днешното заседание на Областната комисия „Военни паметници“ под председателството на областния управител Чавдар Божурски.  В заседанието участва Кристина Алексова от дирекция „Социална политика“ в Министерството на отбраната.

От реставрация се нуждаят паметните плочи в селата Трапоклово,  Г.Чочовени, Младово, Г.Александрово, Николаево, Самуилово и Селиминово в община Сливен. Нужните за това средства възлизат на 11 318 лева.  От община Нова Загора  заявиха необходимост от ремонти за 2 802,33 лева на паметни плочи в селата Коньово, Любенец, Новоселец, Омарчево. Община Твърдица търси  финансиране от 54 800 лева, с които да бъде изграден паметник на загиналите във войните. „Такъв паметник никога не е имало. Проучванията през последните години установиха още 20-ина имена на жители на  Твърдица и общината, загинали във войните през 20 век, които няма как да бъдат дописани на съществуващите паметни плочи.  Хората имат нужда техните родственици, станали герои по фронтовете, да бъдат почетени и уважени“, аргументираха се от общината. Местните администрации кандидатстват за средствата пред Министерството на отбраната във връзка с подготовката на честванията за 75-годишнината от Втората световна война.  Членовете на комисията „Военни паметници“ гласуваха предложенията. Предстои те да бъдат разгледани в Министерството на отбраната.

Община Сливен запозна комисията с количествено-стойностната сметка в размер на 105 067,50 лева с ДДС за консервация и реставрация на паметника на Шести артилерийски полк, както и за облагородяване на терена.  Зам.кметът Пепа Чиликова съобщи, че към момента са осигурени 30 841,45 лева от дарителската кампания, предоставени строителни материали и заделени в бюджета средства.  „Подкрепяме желанието на общината да възстанови паметника. За финансиране обаче може да говорим, едва когато бъде осигурен достъп до него“, каза Кристина Алексова от МО и изрази мнение, че съществуващият в момента достъп не е удовлетворителен.

В заседанието участваха още зам.областният управител Димитринка Петкова, гл.експерт ОМП в областната администрация Веселин Вълчев, гл.експерт във Военния клуб-Сливен Атанас Чолаков, председателят на ОС на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва Божидар Бординяшки, представител на военно формирование 22220, директори и преставители на историческите музеи в Сливен, Нова Загора и Котел.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук