Областният управител Веселин Вълчев ще сезира ресорни институции за проблеми в Ябланово

Областният управител Веселин Вълчев посети котленското село Ябланово. Това стана в отговор на проблеми, за които той бе сезиран от местното население в очакване за съдействие от ресорни институции. Заедно със зам.кмета на община Котел Шериф Куванджъ, който е и дългогодишен бивш кмет на селото,  областният управител се срещна с настоящия кмет на Ябланово Исмет Идриз.

Ябланово е сред най-големите села в Сливенска област, с население от 5 200 души. Над 1000 от тях работят сезонно в чужбина, предимно в строителството в Германия. Сто души са работници в търговищкия завод „Шишеджам“, пътуват по два часа сутрин и вечер всеки ден. Други жители изкарват прехраната си като собственици или наети лица в 100-ина местни малки фирми. В училището се обучават над 300 деца. В Ябланово има практики на личен лекар и на стоматолог, които оказват медицинска помощ и на лица от съседни селища. През последните години населеното място разширява територията си заради строителството на нови жилищни имоти, с които броят на къщите вече достига 1300, с 36 улици, информира кметът Идриз. Все още има сериозни проблеми с инфраструктурата, съществува и остра нужда от разкриването на нови работни места, за да бъдат задържани младите хора в трудоспособна възраст в родното си място, обобщи Идриз.

„Ще заострим вниманието на Агенцията за инвестиции към Ябланово. Благоприятен факт за разкриването на ново производство е близостта на селото с Търговище и Шумен. Надежден партньор могат да бъдат и някои от големите фирми в областта, които изпитват недостиг от работна ръка и имат нужда от трудолюбиви хора“, каза областният управител.  Неотдавна селото приключи с драстичните режими на питейна вода заради извършени значими ремонти. Но за подмяната на етернитовите водопроводи и за нова канализация ще са нужни сериозни финансови ресурси, които могат да се потърсят чрез европейските програми. За компетентно съдействие ще бъде информиран екипа на МОСВ.  В близките дни ще бъде подновено искането на училището в Ябланово за построяването на физкултурен салон.  Заради липсата на такова спортно съоръжение децата и учениците в голямото учебно заведение провеждат часовете си по физкултура в класните стаи, когато е студено навън.

По време на срещата бе обърнато и внимание на битови неуредици, свързани с новия молитвен храм в Ябланово. Той все още не е присъединен към елмрежата. С участието на Мехмедали Пътърлъ, председател на мюсюлманското джамийско настоятелство, ще бъде поискано от електроразпределителното дружество да бъдат предприети необходимите действия.

След посещението в Ябланово областният управител Веселин Вълчев и зам. кметът на община Котел Шериф Куванджъ направиха оглед на речното корито в района на с. Тича и на Котел, където през последните две години станаха наводнения с материални щети върху десетки жилищни имота.

Предстоят и други посещения на областния управител в населени места, за които местните общности са потърсили съдействие от държавата.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук