Областният управител: Търновската конституция са приетите преди 140 години закони от Народа-за Народа

Изложба „140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция“ бе открита на 2 април в зала „Сирак Скитник“ в Сливен. Изложбата бе подготвена по инициатива на Народното събрание и Държавна агенция „Архиви“. Неин домакин бе областният управител Чавдар Божурски, в партньорство с общината и художествената галерия.

„В създаването на държавността, на основния закон в държавата са участвали достойни и високообразовани личности. Всеки текст е бил обстойно дебатиран. Каква е била атмосферата, можем да съдим по думите на митрополит Антим Видински, председател на събранието. След гласуването той е отбелязал: „Нашето събрание беше като кораб, изложен на бури. Слава богу, този кораб достигна пристанище. Можем да заявим, че приехме закони от Народа – за Народа“, заяви Чавдар Божурски.  Той отбеляза, че събитието е повод да се изрази признателност към родения в Жеравна писател, публицист и политик Тодор Икономов, подпредседател на Учредителното събрание. „Цялата му деятелност е била свързана с устройството на държавността след Освобождението. Бил е дълго време депутат, окръжен управител на Сливен и Бургас, министър на вътрешните работи, кмет на София. За мен е чест да открия изложбата, посветена на създадените закони от Народа – за Народа, както е казал председателят на Учредителното събрание“, заяви областният управител.

„За времето си Търновската конституция е била най-демократичната в Европа. Тя позволява за първи път да имаме разделяне на властите – изпълнителна, законодателна. Чрез нея имаме разделяне на властта между княза и Народното събрание. Търновската конституция позволява свободата на словото, свободата на всеки гражданин да избира и да бъде избиран. Тя позволява частната собственост, а това е един голям успех за държавата, защото до 1911 г. България е била наричана европейското икономическо чудо“, подчерта в словото си д-р Николай Сираков, директор на РИМ „С.Табаков“. Началникът на отдел „Архиви“ – Сливен Ваня Койчева представи експозицията. Тя съдържа материали с исторически и биографични данни да народните представители в Учредителното събрание, портрети и документи за тяхната дейност, развитието на конституционния процес.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук