Обмислят тестване на учениците само в понеделник

„Здравното министерство обмисля учениците от червените зони на разпространение на COVID да се тестват само веднъж седмично. Решението може да бъде взето още в утре“. Това обяви заместник-здравният министър д-р Александър Златанов пред Nova news.

„Обмисляме този вариант, чакаме да го обсъдим с целия екип на здравния контрол. Тази вечер коментирахме темата, ще я обсъдим и утре. И така още от утре може би ще въведем този вариант”, заяви д-р Златанов.

В момента процентът на положителните тестове сред учениците, там където се правят, бил нисък – под 1%. Имало и икономически мотиви за подобно решение. Д-р Златанов увери, че всички ученици ще се върнат в училище, веднага щом се осигури безопасна среда.

„Това означава да се създадат условия, в които да не се позволи разпространение на вируса“, обясни той.

За него е недопустимо учениците да плащат, за да отидат на училище.  „Трябва да се даде равна възможност за всички деца да отидат присъствено на училище. Тестовете трябва да бъдат 100% безплатни”, смята д-р Златанов.

Той разкри, че държавните училища не купуват тестове, това правят министерствата на здравеопазването и на образованието, а изключения правят частните учебни заведения.

МЗ иска секвенирането на положителни проби след PCR да бъде увеличено целенасочено и новият вариант Омикрон да се хване веднага, като засега няма случаи на тази мутация у нас.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук