Образователни надежди за кв.“Надежда“

От днес кв.“Надежда“ в Сливен вече не е същият, не само заради наличието на нова образователна инфраструктура, но и заради бликащото желание на живеещите там децата им да посещават детска ясла и градина. Над 130 деца от квартала получиха възможност за достъп до образователна среда и здравна грижа с откриването на нов комплекс за образование, здраве и култура там. С официална церемония днес многофункционалната сграда в кв. „Надежда“ беше открита в присъствието на посланика на Швейцария Мюриел Берсе Коен, Деница Сачева -зам.-министър на образованието и науката и Зорница Русинова зам.-министър на труда и социалната политика.


Освен детска градина в срадата ще се помещават още здравен център с три лекарски кабинета и културно-образователен център, от които кварталът също има належаща нужда. Всичко това е изградено по Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Стойността на проекта е 2 791 985 лв., като 85% е швейцарското финансиране, а 15% – националното съфинансиране.

Най-доволни от новата придобивка за квартала бяха децата и родителите.

За посещението на детската ясла и градина ще се плаща същата такса както и за останалите градини в общината – 35 лв. на месец, поясни кметът Стефан Радев. Безплатни ще бъдат обаче останалите услуги по прокта, които ще се предоставят в комплекса.

„Смисълът на този проект е да инвестираме в ранното детско развитие, посочи Зорница Русинова. „Когато образователната услуга работи заедно със мерки свързани със здравеопазването и социални дейности, тогава ефектът от тях е много по-голям и постигнатите резултатати са повече, посочи още тя.

Във връзка с плащането на таксите за детската градина, Деница Сачева пък поясни, че от следващата година ще бъде осъществен проект по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“, на стойност почти 82 млн. лв., който е насочен само към детските градини и към това да се обхванат повече деца от уязвими групи още от раннна детска възраст. В този проект ще залегне и компонент за деца от уязвими семейства да им се заплащат таксите за детски градини.

Посланикът на Швейцария изрази задоволство от факта, че страната й подкрепя опитите на българската държава да даде достъп до образование на всяко едно дете и по специално на децата в сливенския кв. „Надежда“

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук