Обслужва ли РЗИ Сливен интереси на частна лаборатория ?

Обслужва ли РЗИ Сливен интереси на частна лаборатория и как в рамките само на няколко дни един незаконен вход за пациенти се превръща в напълно законен? С тези въпроси ни потърси д-р Мариела Красимирова- собственик и управител на Кардиоцентър „Кокон“ Сливен, която месеци наред се оказва потърпевша от потока пациенти, евентуално носители на коронавирус, които посещават съседната на лечебното й заведение лаборатория „Рамус“.

Сагата започва през март когато служебния вход на лабораторията за обслужване на персонала им, който е до централния вход на кардиоцентъра, се превръща във вход за пациенти, идващи да се тестват за наличие на Ковид-19. „В началото пациентите бяха малко и нямаше проблем, но през летните месеци настана ужас, разказва д-р Красимирова. „Хората станаха много, предимно от малцинствата, заемат цялата алея, по която се минава за да се стигне до моето лечебно заведение, замърсяват и рушат. Нашите пациенти, не могат да стигнат до нас без да се наложи да преминат през тълпата от евентуални заразоносители, които плюят и храчат навсякъде. Тъй като част от тях са неграмотни и дори не говорят български, вместо в лабораторията нахлуват при нас, карат се персонала ми за резултати и т.н. Наложи се да сложим ограничително въже с надписи, на което да обясняваме на нашите посетители, че трябва да го прескочат, за да стигнат до нас. Това се превърна в допълнителна пречка за тях и особено за трудноподвижните и възрастни пациенти, които просто се връщат и не влизат на преглед “, допълни още тя.

В опит да разреши проблема, лекарката търси съдействие от управителя на лабораторията, но остава само с празни обещания. Сигнализира в РЗИ Сливен за незаконното превръщане на служебния вход на лабораторията  в такъв за пациенти. След разговор с д-р Даниела Калева от РЗИ  се оказва, че въпросния вход не може да бъде използван с такова предназначение и от инспекцията обещават да назначат проверка. Такава е направена, няколко дни по-късно, във време, в което е ясно, че няма да бъдат намерени пациенти, а лаборантките, които по принцип си тръгват три часа по-рано, сега явно предупредени стоят и чакат проверяващите. По време на разговор с тях д-р Красимирова научава, че въпросният служебен вход ненадейно е променил статута си, а тя се налага да съобразява графика на пациентите си с този на лабораторията, която според нея нарушава правилата. Следва нов разговор с представителя на РЗИ. Същата д-р Калева сега пък заявява, че проблемния вход е административен и въпреки, че не е за пациенти от лабораторията могат да си го превръщат в какъвто искат. В крайна сметка недоволстващата млада лекарка, вече почти е загубила надежда, че институциите ще й помогнат след като се оказва, че всъщност помощ е оказана на доста „по-силните“ от нея лаборатории „Рамус“. Очаква да се сдобие и с предписание, за поредния според нея абсурд, да строи плексигласова стена, за да разделя потоците от пациенти.

Екипът на Slivenpost.bg потърси д-р Даниела Калева за коментар по темата, но до публикуването на материала опитите ни да се свържем с нея бяха неуспешни. Оставаме в готовност да публикуваме и нейната позиция по казуса, ако тя желае да ни предостави такава.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук