Обсъдиха нуждите от нови социални услуги в област Сливен

В Областна администрация Сливен се състоя работна среща за планиране на дейностите по изработване на новата Национална карта на социалните услуги.

Срещата бе ръководена от заместник-областния управител Антоний Андонов и в нея взеха участие директорът на Регионалната дирекция за социално подпомагане Георги Вишнаров и експерти от Областна администрация, РДСП и общините Сливен, Котел и Твърдица.

Участието в създаването на Националната карта на социалните услуги е част от задълженията на общините и областните администрации по новия Закон за социалните услуги. Изработването ѝ е сложен процес, свързан с набавяне на актуална статистическа информация за здравния и демографски статус на населението от общините, извършване на анализ и планиране на нуждите от социални и интегрирани здравно-социални услуги на общинско и областно ниво.

На срещата бе докладвана готовността на общините да предоставят необходимата статистическа информация и своите анализи за изработване на областния документ. Набелязани бяха срокове за представяне и обобщаване на цялостната информация за потребностите от социални услуги от общините, след което предстои съгласуването им за територията на област Сливен. В процеса на утвърждаване на общинските проекти за предоставяне на социални и интегрирани здравно-социални услуги е предвиден и едномесечен срок за обществено обсъждане.

Окончателният областен документ ще бъде предложен за включване в Националната карта на социалните услуги.

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук