Обучават сливенски овощари как да правят летни резитби при черешите

Лятната резитба на черешите е тема, която вълнува земеделските стопани, но не всички са наясно с това кога, как и какви са предпоставките за нейното извършване. В Сливенски регион има много черешови градини и именно за това областта е избрана от НССЗ за провеждане на информационно-обучителен семинар с демонстрация на летните резитбени операции в този тип трайни насаждения. На 20 август те ще могат да видят как се извършват основните методи за рязане на практика в черешови насаждения в село Чинтулово. Лектор ще бъде проф. д-р Валентин Личев от Аграрния университет в Пловдив.

„Последните 5-6 години много масово по това време на годината се започват летни резитби при черешите, без стопаните да са запознати точно при кои дървета е необходимо да се правят“, разказва Иван Георгиев, който е главен експерт в сливенския Териториален областен офис на Националната служба за съвети в земеделието. „За тези операции от значение е силата и възрастта на дървото, почвата на която расте, дали е на поливен режим или не. Много са факторите, от които зависят летните резитби, има дървета, които не се нуждаят от такова нещо, не се извършва при всички. Сега практиката е, влиза една бригада с резачките и ножиците и започват да режат, но 99 %  от тях не знаят за какво го правят и как трябва да бъде извършено това събитие, за да не се съсипе дървото“ , посочи още той. По думите му ,именно, за да се избегнат грешки при резитбата и да са в помощ на стопаните, които имат черешови градини в региона, са решили с колегите му да направят този семинар – обучение. „Всички поканени проявиха интерес, защото имат нужда и го осъзнават. Има неща, които е хубаво човек да ги види на място, ако трябва да вземе ножицата, да отреже два клона, но да знае какво и защо го прави. Ние осъществяваме връзката между научния институт и земеделските стопани, стараем се да сме полезни“, каза още експертът.

Според него, обученията, организирани от ТОО на НССЗ са на теми, които са важни и полезни за земеделците в ежедневната им работа не само на полето, но и при подготвянето на документация за институциите.

Именно за това, по време на семинара овощарите ще получат и подробности за очаквания прием по мярка 6.1 – за млади земеделски стопани и 6. 3 -т.н. полупазарни стопанства от Програмата за развитие на селските райони. „Периода 2013 – 2020 приключи, в момента сме в преходен период в новата ОСП. Не е стартирал новия програмен период, той ще е след две години-от 2023 г. и за тези две преходни години се работи със средства от новия бюджет, но по две от старите мерки, които са най-атрактивни за малките и средните земеделски стопани от стария програмен период“, поясни Иван Георгиев.

Някои от основните неща, които трябва да знаят земеделците, е че има промяна в таблиците, по които се изчислява икономическия размер на стопанството-т. нар. СПО – стандартен производствен обем. „Малко е променена, но към момента още не е влязла в сила, чака се една наредба за приемане и обнародване. Тук се дава като цяло малко приоритет на тези, които отглеждат семкови трайни насаждения – ябълки, круши, дюли. Това означава, че с по-малко декари ще получат по-голям брой точки“ обясни специалистът, като отново подчерта, че не са окончателно изяснени критериите за допълнително точкуване, но има спуснати насоки за работа.

В териториалния офис на НССЗ, сливенските стопани най-често търсят информация и помощ относно мерките, по които могат да получат подпомагане. Основно им помагат за подготвяне на бизнес планове и проекти по мерките 6.1 и 6.3, като това става безплатно. „Освен, че могат да получат съвети, ние даваме и консултантски пакети, в които заедно с изготвяне на бизнес планове, те могат да получат и съвети по база на компонентите на околната среда, за безопасни условия на труд, как да  продават и къде могат да реализират по-лесно продукцията си. В момента също можем да го правим, но по старата таблица със старото СПО, там където беше малко по-ниско и това е само за земеделски стопани, на които стопанствата са от порядъка на 2.000 до 7.999 евро СПО. Земеделските стопани в нашия регион, искат да кандидатстват по гореспоменатите мерки затова са заложили по-голямо СПО и не са допустими, но след промяната на наредбата, когато изчисленията ще са по новата таблица, те ще са допустими и ще могат да получават тези консултантски пакети – отива се на място, вземат се проби от почвата, изготвя се и бизнес план и др.“, поясни експертът.

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук