Общината даде 3000 лв. за количка на тризнаците, родени с помощта на Ин витро фонда

Община Сливен даде 3000 лв. като подарък за първите тризнаци, родени с помощта на общинския фонд Ин витро.  Тризнаците Християна, Анна-Мария и Светослав гостуваха днес в Община Сливен. Те са родени ин витро на 13 юни тази година. Техни родители са Димитринка Петрова и Светослав Тодоров. Повече от шест години те са правили повече от 10 опита. Семейството е подпомогнато от Общински фонд за асистирана репродукция и лечение на репродуктивни заболявания на семейства и лица, живеещи на семейни начала в Община Сливен.

Днес пред кмета Стефан Радев Димитринка и Светослав благодариха за финансовата помощ и изразиха надежда, че и други семейства ще се възползват от нея, за да осъществят мечтата си да имат дете.

„Да са живи и здрави бабите, които ни помагат всеки ден, както и наши приятели“, каза майката. Тя е категорична, че жените не трябва да се отказват след неуспешни опити, а да продължават и да вярват, че чудото ще се случи.

Общинският фонд ин витро е създаден през 2013 година, като определената сума за кандидатстваща двойка е била 2000 лева. В началото на мандата на Стефан Радев финансовата помощ беше увеличена на 3 000 лева. Общият бюджет през 2014 година е бил 30 000 лева, през 2015 г. – 50 000 лева, през 2016 г. и 2017 г. – 70 000 лв. а през 2018 г. и 2019 г. е нараснал на 80 000 лв.

До настоящия момент за финансиране са кандидатствали 135 двойки и след успешни процедури са родени над 60 деца.

„Все повече двойки с репродуктивни проблеми търсят съдействието и подкрепата на Общината. Радвам се, че можем да помогнем в толкова труден и важен момент на млади хора от Сливен, при които ин витро процедурите са единствения шанс да имат дете“, каза кметът.

Той връчи на семейството подарък – сума от 3 000 лева, с която ще бъде закупена количка за тризнаците, която вече е поръчана в Германия.


ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук