Общината ще предлага здравни и социални услуги на самотноживеещи стари хора

Община Сливен ще предлага медицински и социални услуги на самотноживеещи  възрастни хора над 65 г. и хора с увреждания. Това е предвидено в новия проект за патронажна грижа, който ще стартира в началото на следващата година. Обхватът му е 180 човека, но може да бъде разширен, съобщи Радина Христова-ръководител на проекта.

„На нуждаещите се хора ще се предоставят едновременно и социални, и медицински услуги. Предстои да бъде създаден екип от медицински специалисти- сестри , рехабилитатори, социални работници и домашни помощници, които да оказват помощ. Ще бъде закупен и автомобил, за да може да се обгрижват хората, независимо в кое населено място от общината се намират“, допълни тя. Предвидено е оказване на помощ и съдействие на хора, които например излизат от болница, но се нуждаят от още медицински процедури като поставяне на инжекции, рехабилитация и други. С потребителите на услугите ще работи и психолог.

Продължителността на проекта е 12 месеца, но целта е след това дейността му да стане държавно делегирана и здравно-социалната услуга да продължи да бъде предлагана, поясни още Христова. Според предвиденото в проекта, един потребител ще може да ползва услугата до 2 часа на ден.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук