Община Сливен вече работи по проекти, приоритетни за новия програмен период

Община Сливен вече е започнала работата по проекти, свързани с новия програмен период на Европейския съюз. Това съобщи кмета Стефан Радевпо време на пресконференция на общинското ръководство днес.

„Особеното на тази година е, че сме в началото на подготовката за следващия програмен период за европейските фондове и най-вече за кохезионния. Това е време, в което трябва да се избистри рамката за какво ще могат да кандидатстват общините и ние от своя страна да се подготвим с проекти“, коментира кметът.

Той допълни, че в момента се готви и нов Закон за регионалното развитие, като основните приоритети, заложени в текста, са три.

„Първият е междуобщинското сътрудничество – в новия програмен период все повече ще се набляга на общите проекти между общините, на проекти, които обхващат по-голяма територия от една община и добавят стойност за повече хора. Индустриалните зони също ще бъдат приоритет на държавата, както и иновациите“, посочи Радев.

Той подчерта, че в момента започват процедури за създаване на регионални иновационни центрове. Община Сливен вече участва в едно сдружение, заедно с Техническия университет-Сливен, болница „Хаджи Димитър“ и още няколко организации за създаване на иновационен център в областта на медицината. Утре,  9 януари, ще се проведе извънредна сесия на Общинския съвет за обсъждане на предложение за създаване на сдружение, заедно с филиала на Техническия университет в Ямбол, както и специалисти и преподаватели от филиала в Сливен. Става дума за иновационен център, свързан с безопасност на движението.

„И по трите приоритета Община Сливен работи и към момента. През тази година трябва да ускорим темпото на работа, подготвяйки се за следващия програмен период“, категоричен е Стефан Радев.

Той посочи също, че голямата тема на Европа е екологията. Ще се работи за по-зелени градове, по-зелени държави и по-чиста околна среда. И по това направление Община Сливен вече има подготвени инициативи, които ще се развият в бъдеще.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук