Община Сливен е готова за зимния период, подсигурени са екипи и техника

Всички отговорни институции свързани, с подготовката на Община Сливен за зимната обстановка изразиха готовност да реагират адекватно с екипи и техника при необходимост. Те представиха отчет за това какви са възможностите им за реакция при усложнена обстановка през зимен сезон 2019 – 2020 г. по време на днешното заседание на Щаба за изпълнение плана за защита при бедствия във връзка с наближаващия зимен период.

Общо 321 км. е общинската пътна мрежа, която трябва да се поддържа проходима и достъпна за ползване от гражданите, стана ясно на заседанието. Според даните, предоставени от Областно пътно управление, пътноподържащата фирма разполага с необходимата техника, а в складовете са доставени достатъчно количества пясък сол. В готовност са и машините за изтегляне на закъсали автомобили, временно могат да бъдат затваряни отсечки докато бъдат изчистени и бъде осигурено преминаването по тях. „Пътят Сливен – Ямбол се довършва в момента, до седмица се очаква ремонтът да приключи, подготвени са и задания на маркировката му. Има дежурни екипи, работят и телефоните за подаване на сигнали“, каза Митко Иванов от Областно пътно управление Сливен. „Спокойно можем да посрещнем зимата, проблемите в Сливен се очакват основно да са през месец януари, той обикновено е най-тежък откъм зимно поддържане“, коментира още той.

От РУ на МВР Сливен също представиха готовността си за реакция през зимния сезон. Отправиха призив към шофьорите да са стриктни относно това с какви гуми карат през зимата и да спазват изискванията за грайфер с 4 мм. дълбочина. По отношение на пътната инфраструктура, изпратени са сигнални писма за отстраняване на проблемите в дадени участъци. „Според анализи от миналогодишната работа през зимата, не е толкова голям проблемът със снега колкото със заледяването на пътищата, особено пътя Сливен -Ямбол. Важно е и своевременното уведомяване на гражданите когато има затворен пътен участък поради усложнена зимна обстановка, за да не попадат те в блокада, коментира главен инспектор Димитър Кикьов началник РУ-Сливен.

РЗИ Сливен потвърдиха готовността на болничните заведения на територията на Общината да се погрижат за транспортирането на пострадали при инциденти, хора на хемодиализа и родилки при теки зимни условия.

„Навременното ликвидиране на евентуални аварии за ток, вода, навременното подсигуряване на критичните участъци от пътищата, за да не попаднат хора в капан на непроходимост, навременно евакуиране на закъсали хора – това са най-важните и трудни действия на всички отговорни институции в зимния период. Община Сливен поддържа непрекъсната връзка с дежурните екипи и щабовете. Правим добро като превенция“, каза от своя страна секретарят на Щаба инж. Снежана Кънева.

Участие в заседанието днес взеха отговорните длъжностни лица в Общинска администрация ,,Общинска инфраструктура”, „Екология“, „Общинска охрана и СОТ“, учебни, здравни, културни и социални дейности, представители на РС ПБЗН, ОД на МВР – Районно управление Полиция и сектор ,,Пътна полиция”, РЗИ, РДГ-Сливен, Електроразпределение-ЮГ, ВиК-Сливен, ОП ЗГВР, ОП ,,Градска мобилност”, Областно пътно управление.

В рамките на обсъждането стана ясно, че е приключила предварителната подготовка по зимното поддържане. Създадена е организация за постоянно дежурство на автомобили и длъжностни лица, които ще осъществяват контрол и координация с фирмите по почистването на улиците, спирките, тротоарите и местата за обществено ползване.

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук