Община Сливен няма просрочени задължения, през 2021 г. за последно ще се плащат стари дългове от предходни управления

 

„Към момента община Сливен няма просрочени задължения, включително и към доставчици, всички средства се изплащат в деня на падежа или преди това. Единственото, което остава да изплащаме е облигационният заем, съобщи кметът Стефан Радев. „Можем да кажем, че 2021 г. ще е последната, през която плащаме стари задължения от предходни управления към доставчици“, коментира още той относно финансовото състояние на общината.

Радев поясни също и че Общината е сключила договор за заем, свързан с реализация на проекта за ремонт на лифта, който възлиза на около 3 млн. лв.
„Това е единственият заем, който предвиждаме, инвестиционен е, вече имаме сключен договор, но все още не сме усвоили суми по него“, уточни градоначалникът.

По думите му, изпълнението на общинския бюджет през последните години е все по-добро и към момента е близо 90 процента, съобщи кметът Стефан Радев.
„Усилията ни са насочени към 100 % изпълнение на бюджета и смятам, че се приближаваме към тази основна цел. През 2015 г. тръгнахме с 55-60 %, заложено ни от предходното управление, а сега отчитаме близо 90 % изпълнение, което е значителен напредък в тази посока“, отбеляза още той. Радев определи общинския бюджет за 2021 г. като значително по-голям с оглед на това, че продължава политиката на правителството за увеличаване на доходите в сферите на образованието, социалните дейности и администрацията. По думите му увеличението е свързано още и с отпуснатите от централния бюджет субсидии за общините.
Публичното онлайн обсъждане на Проектобюджет 2021 е насрочено за утре – 30 декември, от 10.00 часа.

По отношение на политиката на Общината в подкрепа на местния бизнес, а именно освобождаване от плащане на наеми на ползвателите на общински имоти за търговия и „тротоарно право“, които заради наложените противоепидемични мерки са затворени и не могат да работят, кметът заяви, че тя ще продължи до отмяната на мерките. Той определи като правилна и правителствената политика, насочена в подпомагане на бизнеса и хората, засегнати от корона кризата.

„Въпреки, че винаги съм защитавал тезата за финансова стабилност и на по-малко разходване на средства, смятам, че именно тези политики, провеждани в годините назад позволиха през тази година държавата да отдели значителни средства за допълнително подпомагане и въпреки това да имаме едни от най-добрите показатели като ниво на дефицит и на задлъжнялост спрямо останалите държави от Европейския съюз“, посочи още Стефан Радев.

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук