Община Сливен продължава мерките за обновяване на автобусния парк 

Общинската администрация подаде проектно предложение „Изпълнение на мерки за устойчива градска мобилност в общините Сливен и Ямбол“ чрез процедура „Екологосъобразна мобилност“ по Плана за възстановяване и устойчивост. Партньори на община Сливен в проекта са община Ямбол и общинския превозвач „Пътнически превози“ ЕООД, гр. Сливен.

В проектното предложение са заложени дейности за доставка на 5 нови автобуса с нулеви емисии (електробуси), които ще заменят вече остарели и амортизирани превозни средства от съществуващия автопарк за междуселищен обществен транспорт в община Сливен. За електробусите е предвидена зарядна станция за бързо зареждане и въвеждане на интелигентна билетна система за продажба и контрол на превозни документи (билети и карти). Това е третият проект на Общината за обновяване на автопарка на „Пътнически превози“. По първия бяха доставени 27 нови автобуса. По втория – 4 нови електробуса и 6 тролейбуса, за които се чака регистрация. Този проект включва и обновяването на контактната мрежа и на токоизправителните станции.

Община Ямбол ще изгради 10 км. комбинирани велосипедни и пешеходни алеи и ще разработи Генерален план за организация на движението.

Предвидено е и въвеждането на мерки за повишаване на безопасността на движение в двете общини, чрез изграждане на осветеност и сигнализация на пешеходни пътеки в близост до детски градини, ясли и училища.

Проектното предложение е на обща стойност 10 087 061,66 лв., от които – 8 169 355,50 лв. безвъзмездна финансова помощ и 1 917 706.16 лв. съфинансиране от партньорите.

На 2 октомври изтече крайният срок за кандидатстване на общините по процедура „Екологосъобразна мобилност“ по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ).

По данни от Информационната система на ПВУ (ИСУН 2020) по процедура „Екологосъобразна мобилност“ са подадени 16 проектни предложения на обща стойност 134 846 871,31 лв, от които безвъзмездната финансова помощ е в размер на 107 003 564,32 лв.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук