Община Сливен с намерение да прави фотоволтаичен парк, за да покрива нуждите си от ел. енергия

Община Сливен има намерение да изгради фотоволтаичен парк, за да покрива нуждите си от ел. енергия и да не е толкова зависима от енергийния пазар, където цените се променят драстично. Това съобщи кметът на общината Стефан Радев пред медиите днес. Плановете са това да се случи на общински терен от около 550 декара близо до завод „Динамо“.

„Предвиждаме със собствени средства да изградим там фотоволтаична централа. Тя ще е на площ 80 декара. Останалите 470 декара от терена ще предложим на инвеститори като им бъде отстъпено право за строеж със същото предназначение за срок от 30 години и в последствие да се върнат тези терени на общината. Идеята е да спрем да зависим от този силно волантилен пазар на електроенергия и да покриваме нуждите си от електрическа енергия. Това намерение е доста амбициозно, но смятаме да опитаме защото сега му е времето. По-добре да направим нещо смело като решение, което ще е с дългосрочна полза за общината“, коментира още кметът.

Той уточни, че за последните месеци сметките на общината са се увеличили от 1 милион лева за година на 3-3,5 милиона на годишна база. Ако и през 2022 има поскъпване на тока, тогава се очаква да надминат 4 милиона лева.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук