Община Сливен с превантивни мерки срещу птичия грип

Община Сливен ще предприеме превантивни мерки срещу разпространението на птичия грип. Това стана ясно днес по време на извънредно заседание на Общинската епизоотична комисия, което беше свикано от заместник-кмета Румен Иванов, който е  и нейн председател. Повод за заседанието е обстановката със заразата птичи грип в световен мащаб.

На срещата беше съобщено, че към момента няма регистрирани случаи на територията на България, но мерки за превенция е необходимо да се предприемат. Именно заради това Община Сливен ще започне разяснителна кампания. Кметовете на населените места трябва да следят и да обяснят на стопаните, че не трябва да се допускат домашни птици извън дворовете. Птиците трябва да се отглеждат в заградено и закрито пространство. Фуражните храни трябва да са покрити и да не са достъпни за диви животни.

От местната агенция по храните съобщиха, че на територията на Община Сливен има няколко големи комбината за отглеждане на домашни птици, като контролът там е затегнат.

На срещата стана ясно също, че заразата е изключително опасна и мерките трябва да се спазват стриктно, тъй като за разлика от Африканската чума по свинете, птичият грип засяга и хората.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук