Община Сливен ще стопанисва крепостта „Туида“ още 10 години

Снимка: Пресцентър на Община Сливен

Община Сливен ще стопанисва крепостта „Туида“ още 10 години, това реши правителството на свое заседание. С решение на МС кабинетът дава на общината безвъзмездно управлението на имота, който се намира в сливенската местност „Хисарлъка” и представлява археологическа недвижима културна ценност. „Идеята е общината да управлява този обект. Той не носи финансова печалба, но е много важен за града и туризма в региона”, коментира темата кметът Стефан Радев.

„Освен като атрактивно място за туристи, крепостта ще се ползва и за открита сцена с монтиране на лека трибуна за зрителите и провеждане на мащабни представления”, каза още той. Радев посочи, че тази година се планират изненади в тази посока. Предоставянето на имота на общината ще допринесе за популяризирането на недвижимата ценност и превръщането й в съществен фактор за разширяването на културния туризъм на местно ниво.

Дейностите, свързани с опазване на културната ценност и осъществяването на други научни, културни, образователни и туристически дейности ще се извършват в съответствие с изискванията на Закона за културното наследство от Регионалния исторически музей – Сливен.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук