„Общинска охрана и СОТ“ Сливен отчита успешно опазване на реколтата в селата

„Общинска охрана и СОТ“ Сливен отчита успешно опазване на реколтата в селата тази година. Това сочат отчетите, след като за втора поредна година общинското ръководство финансира и възложи на „Общинска охрана и СОТ“ да опазва селскостопанската продукция на територията на малките населени места в Община Сливен.

На работна среща в присъствието на заместник – кмета Румен Иванов, кметове на населени места и представители на полицията, управителя на общинската охрана Петко Чолаков заяви, че е усъвършенстван и разширен моделът на организация. Бил е създаден четвърти център в с. Гавраилово и обхванати 6 населени места с 20 охранителя. Общият обхват на охраната е бил реализиран в 31 населени в общината. Петко Чолаков допълни, че тази година се е подобрила работата и координацията между кметовете, патрулните екипи на общинската охрана и полицейските екипи на РУ – Сливен.

Срокът за осъществяването на проекта беше от месец май до месец октомври 2018 г. Той е насочен основно към дребните и средни производители, които нямат възможност да охраняват продукцията си.

„Миналата година за охрана са изразходени 91 хил. лв., тази година те са около 127 хил. лв., поради факта, че е бил открит нов център в село Гавраилово. Спазваме предвидените процедури по проекта и се надяваме с времето да го разширяваме с откриването на нови центрове“, заяви по време на срещата зам.-кметът Румен Иванов.
В района с център Кермен за месеците, в които са работили патрулните екипи, са установени 32 лица, извършили различни законови нарушения. В района с център с. Жельо войвода са установени 10 извършители на кражби. Съвместно с органите на полицията е осъществена охраната по време на жътварския празник. В района с център Самуилово са установени 4 закононарушители.

По време на срещата някои от кметовете на населени места се оплакаха от пуснати свободно безстопанствени животни, които унищожават част от реколтата. Те отправиха предложение да бъде създаден център за приютяване на животните, като те ще бъдат връщани на собствениците си срещу заплащане на определена глоба.

Според участниците в срещата, целите на проекта са изпълнени, реколтата е опазена и прибрана от своите стопани. Постигната е голяма превантивна дейност и оценката за извършените дейности през периода е добра, като проекта може да разширява обхвата си и да се развива.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук