Общинският ин витро фонд Сливен се похвали с 8 бебета, родени през миналата година

Осем деца са родени през миналата година, благодарение на финансовата помощ на Общинския фонд за асистирана репродукция Сливен, съобщи за Slivenpost.bg Маргарита Терзиева – секретар на Комисията към Общинския фонд за асистирана репродукция Сливен. Най-голямото дете, родено с помощта на Общинския фонд ин витро е вече 6-годишният Вилизар, посочи още тя. През 2019 година на бял свят се появяват и първите тризнаци, родени след като родителите им са получили финанасова помощ от Общинския фонд за асистирана репродукция Сливен. Децата получиха като подарък от Община Сливен количка за 3 хил. лв.

Бюджетът на Комисията за миналата година е бил 80 хиляди лева, но са похарчени едва около половината – малко над 39 хил. лв. „До октомври 2019 са подадени 12 заявления, тези подадени през ноември и декември не са разглеждани заради липсата на комисия, тъй като се проведоха избори за местна власт и след това трябваше да се избере нова такава“, допълни Терзиева. След сформирането й, още на първото заседание в края на януари, са одобрени всички 10 заявления за финанасова помощ, постъпили през последните месеци на миналата година от двойки с репродуктивни проблеми.

Поради засиления интерес към дейността на ин витро фонда, тази година бюджетът му е увеличен на 90 хил.лв. Заявления за финансово подпомагане се приемат през цялата календарна година. Редовни заседания на комисията се провеждат всяка последна сряда на месеца, в който има постъпили заявления.

Максималната сума, която отпуска на двойка е в размер на 3 000 лева, каза още Маргарита Терзиева. Тя уточни, че желаещите да получат финансово подпомагане имат право да кандидатстват веднъж за една календарна година, като същевременно не трябва да са кандидатствали за една и съща процедура по националния и по общинския фонд за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми. „Двойките не са ограничени откъм брой опити и възраст. Имат право да кандидатстват всяка година докато те желаят“, допълни тя. Информация за начина на кандидатстване и необходимите документи желаещите могат да получат в стая 311 в Община Сливен.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук