Одобряват ли се „наши“ и „ваши“ деца за занималня в НУ „Васил Левски“ Сливен?

За проблем с посещението на занималнята в НУ „Васил Левски“ Сливен ни сигнализираха родители, чийто деца са останали извън списъка с одобрените да ходят и в следобедните часове на училище.

От клас с 25 деца само 8 или 10 са с достъп до услугата държавна занималня, а някои родители питат защо и на какъв принцип става подбора. Вариант за тях остава да плащат на частна занималня или да търсят кой да се грижи детето им да подготвя уроците си, ако те са на работа по цял ден. За коментар по темата потърсихме Николай Кадирев-директор на учебното заведение.

„Всеки родител, който е записал детето си в нашето училище е уведомен, че в първи клас занималните са две, във втори, трети и четвърти по една. В тях влизат първо тези, отговарящи на няколко социални критерия – сираци, близнаци и т.н., а след това по реда на подаване на заявление от родителя, прави се и списък с резерви“, посочи той.

По думите му, постепенно през учебната година се оказва, че някои деца са много натоварени с целодневната форма на обучение, други се обучават по-бавно и срещат затруднения. Така започват да отпадат от занималнята и на тяхно място влизат следващите по списъка. Обикновено, в рамките на няколко месеца и резервите започват да посещават занималнята.

„Понякога крайно нуждаещи се остават извън занималнята, но ние правим всичко възможно да удовлетворим желанията на родителите, съобразно материалната база, с която разполагаме. Работим по въроса с разширяването й, но е необходимо време“, коментира Николай Кадирев.

„Според новия училищен закон от месец август 2017 г., занималнята се открива по желанието на родителите, но това зависи и от Закона за физическата среда, който тепърва се готви. Когато той стане факт се надявам, че и базата ни ще отговаря на изискванията. За сега спазваме регламента – Наличие на материална база, по друг начин не може и да бъде – няма как да се разкриват още занимални, когато няма стаи“, каза още ръководителят на учебното заведение.

„Друг вариант е, ако ние си направим занимални колкото искаме, да си затворим училището,защото ние сме създадени да обучаваме, а не сме център за занимални“, допълни Кадирев.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук