Окончателно: Карантинираните ще гласуват с подвижни избирателни кутии

Депутатите решиха как ще гласуват карантинираните лица. Предложенията са заложени в параграф първи на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, който 120 депутати подкрепиха на второ четене.

С текстовете се дава възможност на лицата под карантина да гласуват чрез подвижни избирателни кутии.

Първоначално в законопроекта бе заложено ЦИК да изработи правила за организацията на изборите.

Между първо и второ четене бяха внесени нови текстове, според които при произвеждане на избори през 2021 г. по време на извънредна епидемична обстановка, министърът на здравеопазването съгласувано с главния държавен здравен инспектор ще въвежда противоепидемични мерки, свързани с изборния процес. От ГЕРБ предлагат още ЦИК въз основа на тях да определя организацията на изборите и гласуването на избирателите, включително и на тези, поставени под задължителна карантина или изолация.

Депутатите отхвърлиха предложението на ДПС по време на всички партийни мероприятия на закрито, свързани с изборите, да се прилагат разпоредбите, отнасящи се за посещения на кина, театри и концертни зали. Народното събрание реши мероприятията да се провеждат при спазване на въведените противоепидемичните мерки.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук