Окончателно: Таван до 5000 лв. обезщетение при смърт на пътя за далечни роднини

Таван до 5 000 лв. неимуществено обезщетение при смърт на пътя за далечни роднини, гласува окончателно парламентът с промени в Кодекса за застраховането, съобщава БТА.

Той ще важи до приемане на наредба за определяне размера на обезщетенията за имуществени и неимуществени вреди вследствие на телесно увреждане на пострадало лице и за определяне размера на обезщетенията за имуществени и неимуществени вреди на увредено лице вследствие смъртта на пострадало лице.

Предложението за лимита е на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова, като първоначалната ѝ идея беше и за ограничение до 20 000 лв. за близки роднини – съпруг, деца, родители. В момента за близките родственици няма да има лимит на обезщетението.

В случай на смърт на пострадалото лице, обезщетението към момента на смъртта на съпруг или лице, с което починалият е бил в съжителство на съпружески начала, дете, вкл. осиновено или отглеждано дете, родител, в т.ч. осиновител или отглеждащ, се определя еднократно в размер, съгласно методиката, утвърдена с наредбата.

Стоянова поясни, че след приемането на наредбата ще бъде ясен и конкретният размер, а целта на предложението ѝ е „Гражданска отговорност” да не поскъпне драстично, защото, ако бъде отхвърлено, има голяма вероятност размерът й да скочи двойно.

От „Атака” се обявиха против механичното ограничение на застрахователните премии чрез наредба.

Срещу тавана на обезщетението основно бяха от БСП. Пенчо Милков посочи, че текстът защитава единствено интереса на застрахователите. Слагането на таван, освен че нарушава правата на гражданите, но и свободата на съда да определи обезщетението, подчерта той.

Той обвини управляващите, че искат да претворят страданията в методика. Истинският проблем, по думите му, е, че от българските застрахователи изтичат големи суми за обезщетения в чужбина.

В срок до 31 декември 2019 г. всеки застрахователен брокер трябва да представи в КФН актуален списък на членовете на управителния си орган.

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук