Олимпийската ни надежда Иван Банчев спечели Купа „LEXUS“ по стрелба с лък в Сливен

Снимки: Иван Стайков

Шоурумът на „Кале Ауто“ – официалният дилър на „TOYOTA“ и „LEXUS“ в Сливен, за ден се превърна в зала с 18-метрова отсечка за професионална стрелба с лък. Най-добрите автомобили освободиха място за най-добрите спортисти – българи, румънци, руснаци и украинци, които се състезаваха за Купа „LEXUS“ и награден фонд от 1 200 лв.

Прецизност, силна психика и общо 60 изстрела на финалите донесоха Купата LEXUS на 17-годишния Иван Банчев.  Двама шампиони се изправиха един срещу друг на големия финал в неделя, 8 март – Ахиле Овидио, който е шампион на Румъния, но се състезава за СК „ДЖАМБО“, Русе и Иван Банчев от същия клуб и български шампион при кадетите.

 

Купата LEXUS връчи Христо Трънчев, Управител на „Кале Ауто“. „Организирахме турнира и връчваме тази купа като част от политиката ни да подкрепяме спорта и да работим градът ни да бъде център на събития, които да събират професионалисти и публика от цяла България“, обяви той.

Турнирът е демонстративен и не се провежда по правилника на Международната
федерация, обясниха организаторите от СК „ДЖАМБО“, Русе и „Кале Ауто“. В събота се
състояха квалификациите в двата състезателни стила – „Рекърв“ /олимпийски/ и „Компаунд“ /ловен/. В неделя се проведоха елиминациите и големия финал.
Румънецът Ахиле Овидио спечели на директни елиминации в дисциплината „Компаунд“, въпреки че на квалификациите беше 5-ти. На второ място остана Виктор Петров, а на трето – Здравко Балтаджиев.

Финалът на „Рекърв“ изправи един срещу друг Явор Христов от клуб „Динамикс“, Силистра, световен шампион в зала от 2009 г. и младата ни надежда за следващата Олимпиада Иван Банчев. Банчев победи със 110 на 109 т. На трето място остана Иван Митов.

„Условията, осигурени от Кале Ауто в Сливен са отлични. Резултатите, които постигнаха участниците бяха близки до резултатите на първенците от Световната купа в Лас Вегас в началото на февруари т. г. Ако Овидио беше участвал там с този резултат, щеше да се нареди в тройката“, заяви Йордан Джамбазов, старши треньор на националния отбор на България по стрелба с лък, наставник в русенския клуб СК „ДЖАМБО“и състезател.

„Искаме да разширим географията на стрелбата в лък. Сливен има потенциал за професионален клуб. Градът е със силни спортни традиции и Федерацията е готова да
окаже методическа и техническа помощ за професионална работа с деца“, обяви Даниел Павлов, Председател на Българската федерация по стрелба с лък.

Следващата година Купа LEXUS  трябва да стане част от официалния календар на
Федерацията по стрелба с лък е амбицията на организаторите от СК „ДЖАМБО“ и Кале Ауто.   Младата ни надежда – 17 годишният Иван Банчев, който няма равен при младежите и мъжете и ще се бори за Олимпийска квота на Европейското първенство в Гърция през май, бе в Сливен със семейството си, като най-емоционално приемаше участието му неговата баба.

Освен румънско участие в Турнира за купа LEXUS имаше и представители на други нации – руснаците Екатерина Тимофеева и Сергей Фьодоров и украинката Дарина Попережай, които също се състезават за български клубове.

Участници в директните елиминации на финала на 8 март, преминали квалификациите:
Компаунд – 8 финалисти
1.Виктор Петров – 291 т.
2. Здравко Балтаджиев – 287 т.
3. Дарина Попережай – 286 т.
4. Добромир Вучков – 286 т.

5. Ахиле Овидио – 285 т.
6. Мартин Матев – 285 т.
7. Екатерина Тимофеева – 281 т.
8. Иван Йотов – 278 т.
Рекърв – 8 финалисти.
1. Иван Банчев – 295 т.
2. Явор Христов – 281 т.
3. Йордан Джамбазов – 280 т.
4. Иван Матов – 278 т.
5. Мирослав Мирчев – 271 т.
6. Марина Найденова – 262 т.
7. Аспарух Латев – 261 т.
8. Сергей Фьодоров – 260 т.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук