Омбудсманът поиска по-високо обезщетение за служители на фалирали предприятия

Омбудсманът Мая Манолова поиска обезщетението, което Фондът за гарантирани вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя отпуска, да се увеличи от 2,5 минимални работни заплати на 3,5 или обезщетението да стане от 1 400 лв. на 1 960 лв, информира БТВ.

В писмо до Народното събрание общественият защитник аргументира исканото увеличение с жалби на граждани, които са получавали по-високи възнаграждения, но заради сега действащия „таван“, не могат да бъдат адекватно и справедливо компенсирани.

„Типичен, но не изолиран, е случаят със служителите на дружеството „Ер Виа” ООД, които са с прекратени правоотношения и с неизплатени трудови възнаграждения и обезщетения от бившия си работодател. Отнася се за служители – пилоти, стюардеси, инженери, технически персонал за поддръжка на самолети, хора, които полагат висококвалифициран труд и съответно са наети с високи по размер трудови възнаграждения“, дава пример Манолова. В писмото си до депутатите тя прилага и подписка от служителите на фирмата, която е в процедура по обявяване в несъстоятелност.

Според Манолова, предложеното увеличение няма да повлияе или засегне бюджета на държавното обществено осигуряване, защото сумите във Фонда не се формират от държавния бюджет, а са набирани солидарно от работодателите. Тя допълва, че увеличението няма да се отрази и на работодателите, тъй като и през следващата година не се предвиждат вноски от тяхна страна заради внушителния ресурс във Фонда.

„Във Фонда за гарантирани вземания на работниците и служителите има събрани 257 милиона лв., от които през 2017 г., преди направените по инициатива на институцията на омбудсмана законодателни изменения, са изплатени на работници и служители около 800 хил. лв. За 2018 г., след промяната, изплатените суми са за над 7 милиона лв.“, посочва омбудсманът,

Мая Манолова е заяви, че предлаганото увеличение ще осигури по-адекватно и по-справедливо компенсиране на работници и служители от фалирали предприятия с по-високи по размер трудови възнаграждения, неполучили отработените си заплати и обезщетения от некоректен работодател.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук