Опасна мода: Деца се дрогират с никотинови торбички, смесени с наркотици

За нова опасна мода сред подрастващите алармират органите на реда. Деца се надишват с никотинови торбички. Това е легален никотинов продукт и съответно е леснодостъпен. Въпреки че е забранен за продажба на малолетни и непълнолетни, те намират начин да се сдобият с него и да си устройват състезания по издръжливост с идеята да бъдат интересни и харесвани от връстниците си, обясняват от полицията.

Според Стефан Бакалов, началник отдел „Борба с наркотрафика“ в Агенция „Митници“, става дума за пъстра палитра от наркотични вещества и психотропни субстанции. „Никотиновите торбички са законен продукт, който е на пазара. Има няколко вида употреба. Съдържанието им може да е опасно за подрастващите, защото е с голямо количество никотин. Това е вид интоксикация и рисковете за здравето са много“, посочи той пред Нова нюз.

По думите му, новите наркотични субстанции са повече от 3000 вида. „Имаме нарастване на задържани с таблетки тип лекарствени форми, бензодиазепини или опиоиди. Те дават възможност за превъзбуждане или потискане на определени състояния. Новост е, че чрез darknet се продават различни нови наркотични вещества в малки количества“, коментира още Бакалов.

Той разкри, че в последните две седмици са разбити четири престъпни групи, създали сайтове за продажба на наркотични вещества. „Афганистан вече приоритизира производството на метамфетамини. У нас потреблението на хероин ще стигне до нула заради появилите се нови наркотични вещества“, обясни Бакалов.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук