Оплакванията при хематологично заболяване могат да наподобяват тези при настинка

Оплакванията при хематологично заболяване могат да наподобяват тези при настинка, затова прегледите при лекар не бива да бъдат пренебрегвани, това съветва д-р Елина Белева, специалист „Клинична хематология“ в от УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив. Тя се включи в кампанията „Попитайте хематолога“, която посети Сливен миналата седмица. Оказа се, че при 30% от прегледаните граждани са установени сериозни заболявания на кръвта.

Хематологичните заболявания са редки, протичат почти без симптоми и е трудно за пациент сам да прецени, че има нужда от подобна консултация. Затова записванията се осъществяваха чрез личните лекари.

„Основната патология беше свързана с анемия, вследствие на дефицит на Б12, железен дефицит. Това е състояние, което не е опасно и лесно може да бъде овладяно. Но имаше и няколко случая на заболявания, които налагат специализирана диагностика и лечение и тези хора получиха информация как трябва да протече то“, обясни д-р Белева.

Ето какво разясни още тя по темата за хематологочните заболявания, тяхното диагностициране и лечение:

Специалистът хематолог диагностицира, лекува и проследява болестите на кръвта. Те могат да бъдат доброкачествени и злокачествени. Нашите усилия са насочени най-вече към ранното откриване на злокачествените заболявания – тези, които хората наричат рак на кръвта. Пациентите асоциират тези заболявания най-вече с левкемията и лимфомите. Важно е тези заболявания да бъдат диагностицирани своевременно. Възможностите за лечение, резултатите и прогнозата са по-добри при ранно поставяне на диагнозата. За това е важно да се знае, че макар и редки, тези заболявания съществуват, има съвременни начини за лечение с много добри резултати и трябва да се мисли за тях. Пациентите, които сами се насочват към консултация с хематолог, най-често имат оплаквания, свързани с подуване на шийни лимфни възли, поява на бучка някъде по тялото. Това е нещо, което пациентът сам може да регистрира и сам може да установи като нещо необичайно в състоянието му, което се нуждае от диагностично уточняване. Има и симптоми, които наподобяват тези при настинка и грип – лесна уморяемост, обилни нощни изпотявания, висока температура, която не преминава след лечение. Затова при наличие на такива симптоми пациентите винаги трябва да търсят личния си лекар, който да ги насочи и към хематолог. Но трябва да се има предвид, че не всяка умора или температура, и не всеки увеличен лимфен възел означават хематологично заболяване.

Останалите отклонения, които може да се наблюдават при повечето ни заболявания, са свързани с направа на допълнителни изследвания и тук е необходимо да се намеси личният лекар със своята преценка и да насочи пациента към хематолог. Много често личните лекари насочват своите пациенти към нас, когато открият промени в кръвната им картина. Установих, че колегите от Сливен бяха извършили много прецизен подбор на пациентите, които изпратиха за участие в консултациите.

Как се поставя диагнозата на злокачественото хематологично заболяване?
За да се постави една диагноза на хематологична неоплазия, е необходимо да се направят цитологични изследвания, имуноморфологични изследвания, хистологични изследвания. Зависи дали говорим за левкемия или за лимфом, най-общо двете големи групи хематологични неоплазии. При едната група се взима кръв, която се изследва със специализирани прийоми, за да се установи злокачествената група от клетки. При лимфомите е необходимо да се отстрани лимфният възел, който да се изследва хистологично. За да докажем злокачествено заболяване, е задължително да се проведат тези изследвания и понякога ни е много трудно да обясним на пациента защо те са наложителни.

Важно е да се уточни, че високоспециализираните изследвания са достъпни само в университетски клиники. Извършват се само в специализирани клиники, но пациентът не е необходимо да пътува. Може да даде кръв в мястото, в което живее, и тя да бъде изпратена при нас. Подчертавам, че тези изследвания са по преценка – пациентът може да се чувства добре, да няма никакви оплаквания, но да сме преценили, че е необходимо да се направят.

Вярно е и твърдението, черакът на кръвта вече не е фатален и се лекува. В началото, когато бях избрала да специализирам хематология, много спорех с хора, които твърдяха, че тези пациенти са обречени. Те не са обречени! Това е една социална стигма. Да, има тежки случаи, при които намесата ни не води до удовлетворителни резултати за нас и за пациента, но има голяма част от случаите, която е благодатна за лечение и бихме могли да постигнем много добър терапевтичен отговор благодарение на съвременните лекарства, с които разполагаме. Вече имаме таргетна терапия – която атакува директно раковите клетки, без да уврежда здравите; говорим за персонализирана медицина. Със съвременните методи на лечение при някои заболявания вече се обсъжда дори спиране на лечението при определени критерии. Съвременното лечение значително подобри преживяемостта на пациентите, имат подобрено качество на живот. В сравнение с преди 10 -15 год. преживяемостта е в пъти по-висока, а при някои заболявания е съизмерима с тази при пациенти хронични заболявания, напр. диабет. Всеки пациент в България, т.е. и в Сливен, има достъп до лечение на съвременно ниво, ако навреме се е обърнал към своя лекар и е насочен към високоспециализирана клиника.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук