Осем жени с умствена изостаналост вече имат своето защитено жилище в Сливен

Осем жени с умствена изостаналост вече имат нов дом в Сливен. Лентата на новоизграденото защитено жилище, което те ще обитават преряза лично посланикът на Съединените щати Н. Пр. Херо Мустафа заедно с кметът Стефан Радев. След като поздрави присъстващите на български език, тя поясни, че реализацията на проекта, по който е изградена социалната придобивка за града ни, е само един от многото в цялата страна. За последните 10 години посолството на САЩ е вложило 6 млн. долара за ремонти и обновяване на сгради-училища, детски градини, социални центрове.

Проектът в Сливен е осъществен благодарение на партньорството на Американското посолство и Общината и се финансира по програмата за хуманитарна помощ на отдела за военно сътрудничество към посолството. Новата двуетажна сграда в центъра на Сливен на стойност $265 000 и е предназначена да осигури защитено жилище за възрастни хора с умствени увреждания. Трима социални работници и трима трудотерапевти ще се грижат за обитателите. Сградата се състои от пет спални, кухня и столова, четири бани, складови помещения и голямо перално помещение. Община Сливен предоставя цялата мебелировка и оборудване, като принос към този съвместен проект.

„Защитеното жилище помага на тези жени да живеят с среда близка до семейната, да получават ежедневна грижа и медицинско обслужване, като по този начин повишава тяхното благополучие и намалява риска от социално изключване“, каза още посланик Мустафа. Надявам се и вярвам, че този дом ще има положително влияние не само за обитателите си, но и за цялата общност за години напред. Друг проект, който отново е резултат от съвместната работа на Общината и Посолството е свързан с течащия в момента ремонт на детска градина „Синчец“.

 

От своя страна кметът Стефан Радев, подчерта ,че изгражданто на защитеното жилище е доказателство за добрата съвместна работа на общината с Американското посолство и представителите на базата в Ново село. „Надяваме се и съм уверен, че патрньорството ни ще продължи и занапред, за да правим още добри неща за хората в Сливен“, коментира той.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук