Празнуваме Антоновден, над 2 000 са имениците в общината

Православната църква почита днес паметта на Свети Антоний Велики, смятан за един от основоположниците на монашеството в християнския свят.

349 са общо мъжете в община Сливен с името Антон, от които 295 са с постоянен адрес в града. Господата с мето Андон са 415 мъже, като в Сливен това име носят 243. Представителките на нежния пол с името Антония са 150 в общината. 127 от тях са с постоянен адрес в Сливен. 275 жени в общината носят името Антоанета, от тях 228 живеят в града. Името Донка носят 594 жени, които са с постоянен адрес в Сливен. В общината те са общо 957.

В Египет светецът създава първия манастир в света, запазен и до днес. В житието му е написано, че прекарва 20 години при пълно усамотение в постройка в пустинята. Преживял до 105-годишна възраст, като запазил телесното си здраве и сила. Година преди смъртта си взел участие в борбата на Църквата против арианската ерес, като излязъл в Александрия в открит диспут с еретиците и ги победил.

В народните традиции Антоновден се празнува за предпазване от болести. На този ден жените не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не „разсърдят“ болестите.

На този ден имен ден празнуват: Антон, Андон, Антоан, Антония, Антонина, Антоанета, Тончо, Тоня, Дончо, Донко, Донка

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук