Отбелязваме празника Въведение Богородично – Ден на християнското семейство

На 21 ноември отбелязваме празника Въведение Богородично – Деня на християнското семейство. Това е един от 12-е големи християнски празници, чествани и от православната, и от католическата църква.

На този ден отбелязваме въвеждането на тригодишната св. Дева Мария в Йерусалимския храм, посветена на Бога от праведните си родители – Йоаким и Ана, а цялото семейство се събира и отива заедно на църква.

Празникът е наричан още Вълча Богородица, защото само Тя, Божията майка, имала дарбата да въздейства над дивите животни.

С решение на Св. Синод на Българската православна църква от 1929 г. празникът се чества и като Ден на християнското семейство, и на православната християнска младеж. Този празник напомня на родителите и учителите, че трябва да възпитават децата в благочестие и вяра, в послушание към родителите си и чистота на нравите. Тъй като 21 ноември попада в периода на Коледните пости, днес на трапезата трябва да има постни храни. По изключение, може да присъства и рибата.

Когато вечерта семейството се събира около трапезата, всички си припомнят какъв е смисълът на думата “семейство” и неговото единство. Празникът създава не само настроение, но е и повод да си припомним какво е едно от основните значения на семейството – да възпитава!

Защото семейството е най-доброто училище, което може да даде първите познания за Бога и Православието, за християнските добродетели. Народните вярвания гласят, че на този ден се гадае за времето през следващата годината. Ако денят е топъл и сух – очаква ни студена зима, сухо лято и бедна реколта.

За да бъде зимата снежна, лятото дъждовно и реколтата богата – на 21-ви ноември трябва да вали дъжд или сняг.

Имен ден празнуват днес Вълко, Вълкан, Вълкана, Вълчо, Вълчан, Въло.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук