Отбелязваме 8 март: Международен ден на жената

8 март все по-често се възприема като ден, който посвещаваме на обичта и признателността към жените, част от целия ни житейски път. На тяхната често неподозирана сила, емоционалност и чар.

За първи път Международният ден на жените е отбелязан в САЩ  на 28 февруари 1909 г., като годишнина от стачката на Международния женски работнически съюз в текстилната индустрия. Събитието е организирано от Социалистическата партия на Америка. През следващата година Международната женска конференция, предхождаща срещата на Втория социалистически интернационал в Копенхаген, взема решение за провеждане на Международен ден на жената, но без да конкретизира дата.

Година по-късно, на 19 март, празникът е отбелязан от над 1 млн.души в Австрия, Дания, Германия и Швейцария. В Русия се чества за първи път през 1913 г. – в последната неделя на февруари по юлианския календар. През 1914 Международният ден на жената за първи път е на 8 март, което се превръща и в традиция досега.

Празникът бързо се разпространява по цял свят, особено на фона на масовите движения за равнопоставеност в правата между половете. Широка популярност добива в Европа и Русия и особено в бившите социалистически страни.  Той носи значителни политически послания – за ролята на жената в обществото и труда. В някои страни се отбелязва като еквивалент на Деня на майката, като децата правят малки подаръци на майките и бабите си.

В България 8 март първоначално се отбелязва с беседи в тесен кръг на социалисти през 1911 г., а през 1915 е първото публично честване. Като общобългарски празник той започва да се празнува след 9 септември 1944 г. След 1960 г. пък честването му приема мащабни размери и той става любим празник на жените от всички възрасти, особено в държавните учреждения. Празникът дори получава неофициалното наименование „ден на колежката”.

В западните страни Международният ден на жените започва да отбелязва като популярно събитие от 1977 г., когато Генералната асамблея на ООН призовава страните-членки на организацията да го обявят за ден на Обединените нации за човешки права и световен мир.

Започнал като политическо събитие на социалистите, празникът постепенно става част от културата на много държави (предимно Източна Европа, Русия и страните от бившия Съветски блок). В някои страни денят губи политическата си окраска и става просто повод за мъжете да изразят своята симпатия и внимание към жените около тях. В други страни темата за политическите и човешки права на жените, отстоявани от ООН, са силно застъпени и на политическата, и на обществената борба на жените по света се гледа отговорно и с надежда.

Честит празник, дами! Екипът на Slivenpost.bg Ви пожелава да сте здрави, щастливи, обичани, ценени и амбициозни!

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук