Отбелязват тържествено 110-та годишнина от основаването на Трета българска армия

110-та годишнина от основаването на Трета българска армия ще бъде отбелязана тържествено в Сливен на 14 септември от 16.00 часа. Организатори на юбилейното честване са Съюз на запасните офицери и сержанти – гр.Сливен и Военно формирование 22200.

„Честването ще стартира от паметника „Орлето“- знаково място за страната и града, свързано със Седми конен полк, който взема участие във всички войни за национално обединение на страната ни. Тържеството ще започне с военен ритуал, почетен караул и полагане на венци. От 18:00 часа ще има тържествено събрание – концерт във Военния клуб в Сливен с участието на Ансамбъла на въоръжените сили на българската армия със солист Орлин Горанов“, съобщи Божидар Борденяшки-офицер от запаса и председател на Областния съвет на запасните офицери и сержанти от резерва и запаса. Пред медиите, заедно със свои колеги от резерва и запаса, той представи подробности около предстоящото отбелязване на годишнината.

Армията е създадена 1912 година в навечерието на Балканската война с идеята да е резерв и най-дълго време да бъде запазено нейното съществуване в тайна от разузнаването на противника.

По думите му, до закриването на Трета армия, до прекратяването на нейното съществуване, тя е била флагман на Българската армия. „Тя беше една от най-модерните и подготвените. В годините през редиците на Трета армия са минали и оставили своята диря множество генерали, офицери и сержанти. Официално Трета армия е закрита на 12 12 2006 година, а в днешно време щафетата на някогашните третоармейци е поета от военнослужещите във Военно формирование 22200“, посочи още Божидар Борденяшки.

На тържественото честване се очаква да присъстват високопоставени служители на Министерството на отбраната на Република България.

 

 

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук