Отец Евгени: Ще искаме над 9 млн.лв. за нова камбанария на храм „Св. Димитър“,църковни ремонти и строежи

Ремонт на храм „Свети Димитър“ и преместване на камбанарията му на някогашното й място, са заложени като основна цел в проект за 9,7 млн. лв., с който катедралния храм ще кандидатства по ОП „Региони в растеж“. В проекта са предвидени още изграждане на манастир „Св. Георги“ около настоящия едноименен храм, направата на църковна библиотека и музей, съобщи отец Евгени Янакиев протосингел на Сливенската митрополия.

Бенефициент по проекта е катедралния храм Св. Димитър, а парите по програмата се отпускат за развитието на регионален религиозен туризъм и туристически атракции. „Финансирането е значително, взехме решение да участваме, за да се направи основен ремонт на храма, вътре каквото има необходимо по дървениите и отвън по покрива. Понеже от стари снимки сме виждали ,че камбанарията преди е била някъде към „Чешмата с мечето“, но през социализма е съборена, имаме идея да я възстановим на старото й място. Сега камбанарията се намира на покрива на храма, което не е правилно, пък и не е много сигурно, затова ще искаме едно отстъпено право за строеж от Общината в градинката, кояго е от дясно на катедралния храм да я застроим и да направим там камбанария“, поясни още отец Евгени.

Към самия проект ще бъде включен и храм „Св. Георги“. „Знаем, че е бил стар манастир, сега възстановихме храма, имаме готов проект за манастир, но срещаме трудност там с това, че земята около храма е горски фонд. Именно затова и там ще искаме отстъпено право на строеж. По проект имаме заложени около 730 кв. м. застроена площ за манастира. Ако не успеем да получим отстъпено право на строеж то ще направим поне самия храм и оградата около него“, посочи още той.

По думите му, в мащабния проект ще бъде заложена и идеята да се ползва имот на Митрополията, който да бъде застроен и вътре в него да се направят библиотека и музей. „Имаме много красиви икони и утвари, които всеки си заслужава да види. Имотът се намира там, където сега е църковния магазин и къщата, която е от дясната страна на площад „Хаджи Димитър“. Планира се старата сграда да се събори и да се построи нова, поясни свещеникът.

Във връзка с туристическите атракции има идея и за възстановяването и ремонтирането на един имот на Сливенските минерални бани. „С брат ми-отец Силвестър, обмисляме и църквата „Света София“ също да бъде включена в проекта. Сега събираме всички необходими документи за проекта, дано да успеем да го реализираме“, допълни той.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук