Отец Иван Янков започва гладна стачка заради касираните избори в Сливенската митрополия

Снимка:БНТ

„Ще гладувам и жадувам, докато Светият синод се откаже от касирания избор за митрополит или докато умра“. Това заяви пред медиите днес отец Иван Янков от храм „Св. Троица“.

Той посочи, че гладната му стачка е без благословението на наместника на Сливенска епархия – Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и против волята на Светия синод.

Застанал пред сградата на Сливенската митрополия, отец Иван посочи още, че започва подписка „за“ и „против“ Агатополския епископ Йеротей, който бе епархийският избор за Сливенски митрополит на 18 февруари, заедно с Константийският епископ Михаил.

„В Българската православна църква нищо не е наред“, каза отец Иван, сравнявайки я с етикетирана, но празна бутилка. „Сам съм и казвам „Царят е гол“, нещо в църквата ни не е нормално“, каза още свещеникът. „Съвсем съзнателно го правя в първия ден на постите и започвам да тримиря“.

Свещеникът изрисува със спрей червен кръст върху стената на митрополията. Той каза още, че очаква в седмицата на прошката да му бъде поискана и дадена такава. Дотогава щял да нощува в автомобила си, а през деня – пред митрополията, за да събира подписи.

Припомняме, че на 18 февруари в Сливен епископите Йеротей и Михаил бяха излъчени от епархийските избиратели за кандидати за Сливенски митрополит. На 24 февруари Светият синод касира епархийския избор, като насрочи на 13 март в синодалния параклис „Св. цар Борис-Михаил“ да се състои каноничния избор за нов Сливенски митрополит.

На 12 март Светият синод потвърди решението си за касиране на избора и възложи на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан извършването на пълна финансова и административна ревизия на цялата Сливенска епархия, както и на имотното състояние на поделенията в епархията, да направи пълна проверка на списъците с епархийски избиратели за това дали отговарят на изискванията.

Изборът на Сливенски митрополит ще бъде тогава, когато се изпълнят тези изисквания.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук