Откриват 18-тото издание на „Златна праскова“ на 25 юли

18-тото издание на празника „Златна праскова“ в село Гавраилово ще бъде открито на 25 юли. В него ще се включат производители на праскови от цялата страна.

Инициативитие започват от днес с изложба на творци от селото. Официалното откриване ще се състои на 25 юли от 10.00 часа. Празникът ще има богата фолклорна програма, включваща детско музикално и танцово изкуство, както и конкурсите Мини Мис и Мини Мистър, най-бързо ядене на праскови, правене на компот от праскови, най-бърза и качествена заготовка на праскови, конкурс за обреден хляб и др.

Събирането е и форма на сътрудничество между традиционните производители. И тази година в него ще се включат производители на праскови от цялата страна. На провеждания технически семинар, организиран от кметство Гавраилово и Института по овощарство, ще се изнасят лекции относно агротехническите мероприятия при създаване на прасковени насаждения, подпомагане на производителите на праскови от програмите финансирани от ЕС, както и новостите по ОП „Развитие на селските райони 2014 – 2020“, представят се най-новите препарати за растителна защита, изложба и дегустация на праскови, демонстрации на земеделска техника, прикачен инвентар и системи за капково напояване. В семинара за поредна година ще се включат лектори от Института по овощарство в Пловдив и Национална служба за съвети в земеделието.

Организатори на инициативата са Министерството на земеделието, храните и горите, кметство, читалище „Слънце – 1928“ с. Гавраилово, община Сливен, Институт по овощарство – Пловдив, Организацията за производители на праскови „Българска праскова“ ООД. Празникът се провежда под патронажа на министъра на земеделието, храните и горите.

 

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук