Начало Новини България Откриха черната кутия на разбилия се МиГ-29

Откриха черната кутия на разбилия се МиГ-29

Открита е черната кутия на разбилия се в Черно море изтребител МиГ-29. Служебният военен министър Георги Панайотов обяви, че вътрешната обвивка на кутията, която съдържа информацията, вероятно не е повредена. Това дава надежди, че данните от нея може да бъде снети още днес, съобщава  NOVA телевизия.

Припомняме, че две седмици след авиокатастрофата, при която загина майор Валентин Терзиев, военните се опитваха да локализират мястото на инцидента и да достигнат до отломките на самолета.

„Черната кутия беше намерена и извадена от повече от 70 м дълбочина. В момента се намира на борда на кораб от Българския военноморски флот. След 2-3 часа той ще бъде на пристанище „Варна”, откъдето ще бъде транспортиран на летището. Самолет вече лети натам. Кутията ще бъде взета и транспортирана до „Граф Игнатиево”, където ще бъдат снети данните от нея”, заяви министър Панайотов.

Външната обвивка на черната кутия е нарушена, но имаме основания да смятаме, че вътрешната е здрава”, каза още той. И допълни: „Ще имаме информация за всички параметри на самолета – скоростта и височината, на която е летял, работили ли са двигателите, каква е била траекторията на полета, в какво състояние са били средствата за управление, дали пилотът е предприел в последния момент нещо внезапно, за което не е успял да съобщи. За всичко това ще получим информация, дай Боже, ако кутията не е повредена”.

Панайотов обяви, че данните няма да бъдат съобщени на медиите, а на разследващите органи. „Има законов срок, в който трябва да излязат резултатите и той е 30 работни дни“, обясни още той.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук