Отменят машинното гласуване – първо за местните избори

Отменят машинното гласуване преди местните избори. Това намерение защитиха от ГЕРБ на извънреден брифинг в парламента по повод подготвени от тях поправки в Изборния кодекс. Промените ще бъдат осъществени в преходните разпоредби на Изборния кодекс – на първо време конкретно за местния вот наесен.

Това обявиха депутатите от управляващата партия пред медиите в НС, като направиха уговорката, че засега само от БСП са против предлаганите от тях с днешна дата поправки, информира Нова телевизия.

„Ако на местните избори останат така заложените 6 хил. машини, рискуваме да ги провалим. Сигурността на вота е изключително застрашена“, аргументира се председателят на правната комисия в НС Анна Александрова.

Тя припомни изключително негативния отчет на ЦИК по въпроса за ефективността от машинното гласуване на отминалия евровот.

„Анализът на ЦИК сочи, че 27% са гласували от всички имащи право да гласуват машинно“, добави юристката от ГЕРБ. Тя припомни, че според ЦИК машинният вот излиза прекомерно скъп – 60 лв. на глас срещу 77 стотинки за хартиена бюлетина. По думите й най-важното пред управляващите е да гарантират избора на гражданите и сигурността на вота им.

Първоначалните разговори между партиите показвали, че промените в Изборния кодекс ще се подкрепят от всички, без БСП. Управляващите предлагат гласуването с машини да остане за вота за президент и за евродепутати.

„Трябва всички партии да застанат и да кажат, че машините, които под натиск увеличихме, се оказаха един скъпоструващ експеримент, едни скъпоструващи играчки, които не допринесоха за по-честни избори и по-лесно организационно провеждане“, добави колегата й от ПГ на управляващата партия Александър Ненков.

Ненков призна, че е много разочарован от изказването на омбудсмана Мая Манолова, че не машините, а членовете на ЦИК били виновни за многото грешки в протоколите. Според него незаслужено обществената защитничка е обидила хората, повечето от които вече не искали да участват дори и за пари.

„Ако оставим машините, рискуваме да се опорочи целият изборен процес. Масово да има обжалване“, прогнозира депутатът от ГЕРБ Александър Ненков.

Левицата нарече предложението за премахване на машинния вот „неприемливо“. А омбудсманът Мая Маналова определи аргументите на управляващите като „несериозни“.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук