Отново заразени с Ковид -19 медици в Сливенско

Отново има случаи на заразени с Ковид -19 медици в Сливенско. Те са сред шестимата новозаболели лица посочени в националната система днес. Става въпрос за двама лекари от различни лечебни заведения. Петима от болните са от Нова Загора, един – от Сливен, стана ясно по време на днешното извънредно заседание на Областния кризисен щаб, в което участваха ръководителите на здравните институции, болничните заведения, на съсловните организации и ръководствата на общините. Повод за неговото провеждане е създалата се през последните дни динамична обстановка с разпространението на коронавируса в областта, заяви областният управител и председател на щаба Чавдар Божурски.

Към момента инфекциозните отделения в областната МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ и военната МБАЛ – Сливен са заети в пълния си капацитет.  Здравната система в Сливен изпитва необходимост от допълнителни триажни легла, съобщиха участници в заседанието.

Представители на болничните заведения с Ковид-отделения и на Центъра за спешна медицинска помощ настояха за по-активното съдействие на общопрактикуващите доктори, за да се прецизира и намали броят на чакащите за хоспитализиране пациенти. Като пример за  ефективна работа в това отношение бе посочена дейността на общопрактикуващия лекар в най-гъсто населения квартал в Сливен д-р Деян Колев, както и на други негови колеги с практики в града.  Здравната система изпитва значителна нужда да се създаде подходяща организация в ДКЦ-тата, за да може създадените изолатори да станат действащи. В тях да се преглеждат съмнителни за коронавирус пациенти, да им се назначават изследвания и да бъдат насочвани при необходимост за лечение в домашни или болнични условия.

На заседанието днес е взето решение, в началото на следващата седмица представители на РЗИ ще проведат срещи с общопрактикуващите лекари във всички ДКЦ-та и с техните управители, съвместно с ръководството на съсловната им организация, за да обсъдят работата със съмнителни за инфекцията пациенти и дейността на изолаторите.

РЗИ ще окаже съдействие на болниците да бъдат сключени договори с допълнителни лаборатории за PCR-тестове,  които да работят и през почивните дни. Петте триажни легла в частната МБАЛ „Царица Йоанна“ започват прием на съмнителни пациенти от днес, 3 юли.

Триажно отделение за Ковид-19 няма да бъде отворено в частната МБАЛ „Хаджи Димитър“. В отделенията й  са разкрити триажи, където ще могат да се лекуват положителни за Ковид-19 пациенти с друго основно заболяване, които нямат  пневмония.

На 2 юли съвместните екипи на РЗИ, ОДБХ и ОД на МВР, създадени по указания на областния управител Чавдар Божурски, са извършили 15 проверки. 23 самостоятелни проверки са осъществили инспекторите от РЗИ. Нарушения не са констатирани.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук