Отпадат PCR тестовете след изтичане на карантината за COVID-19

Отпада задължителният PCR тест за лицата, които са били под карантина, съобщиха днес от Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. След изтичането на срока, хората ще могат да се върнат на работа. „Има доказателства, че след 14 ден те не могат да са заразни“, каза здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„Искам да успокоя българските граждани, към момента не се налага затягане на мерките, нито нови мерки. Единствено ще продължим да следим за спазването на мерките, които действат в момента“, заяви здравният министър. През последните два дни статистиката на заболелите рязко набъбна, като за последните 24 часа бяха отчетени 437 са новите случаи на коронавирус у нас. 436 бяха случаите във вчерашната статистика.

Здравният министър обясни, че няма значително увеличение на хоспитализираните пациенти. Броят на леглата в болниците е напълно достатъчен. Заетите легла от хора, които се нуждаят от консервативно лечение, са 14%, а леглата в интензивни структури, които са заети са 5%.

Статистиката бележи ръст на заразените след медицинския персонал. 1263 са от началото на пандемията. Активните в момента са 278. На домашно лечение са 229, в болници са 43, в интензивни структури са 6 пациента.

По отношение на училищата – от всички паралелки, на 1000 паралелки се падат 3 карантинирани. Имаме абсолютно ниски нива на заболеваемост сред учители и ученици, обясни проф. Костадин Ангелов. Общият брой деца и ученици, които са заразени е 101, карантинирани са 3268.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обясни, че на база на последните 14 дни. България е на 24 място в Европа, на 5-то място на Балканите.

Ръстът в ЕС е 23%, което е равно на ръста в България, който също е 23%. Само една страна в Европа има отрицателна тенденция – Дания, с минус 20 процента, каза доц. Кунчев. В картата на Европа България все още е в зоната на оранжевия цвят, а има 10 страни с много бърз ръст- Испания, Чехия, Нидерландия и др., допълни той.

 

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук