Отпускат нови средства за медиците на първа линия

Отпускат нови средства за медиците на първа линия. Те са в общ размер от 80 млн. лева. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на извънреден брифинг тази вечер.

Те са в следните направления – за доболнична помощ за укрепване на капацитета на общопрактикуващите лекари се отпускат 5 млн. лв. на месец допълнително и 1000 лв на всеки лекар. „Разбираме че усилията на лекарите стават все по-големи и натискът се увеличава всеки ден. Всеки трети който е тестван е положителен“, добави проф. Ангелов.

В някои от ДКЦ- тата в София и в по-големите градове ще бъдат разкрити допълнителни COVID-зони. Там ще работят лекар, сестра, лаборант и в тях ще се извършва клиничен преглед, тест за коронавирус, лабораторни изследвания за кръ по преценка на лекаря и образно изследване на белия дроб. На месец това прави около 3 млн. лв. Екипът, който работи там, ще получава по 1000 лв. на човек на месец и допълнително по 10 лв. на пациент преминал през тази зона.

По отношение на лечебните заведения, увеличава се капацитетът от 10 на 20 % за поддържане на готовност на легла.

Отпускат се и допълнителни 50 млн. лв. за центрове, които работят със студенти. Ще бъдат осигурени и средства за правене на антигенни тестове. Те са на стойност 15 млн. лв.

Новите предложения трябва да бъдат гласувани и приети от Министерски съвет, като това се очаква да стане утре. Ако бъдат одобрени, те ще действат до края на годината.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук