Отслужват панихида в памет на сливенския офицер и воевода  Георги Папанчев

Панихида в памет на сливенския офицер и воевода  Георги Папанчев, загинал по време на Илинденско – Преображенското въстание от 1903 г. ще бъде отслужена на 2 август от 12.00 ч. от отец Методи Попов, предстоятел на клуцохорския храм „Св. Николай Чудотворец“  Сливен. Ще се състои и честване на 117-тата годишнина от най-масовото и най-организираното българско въстание. Членове и симпанизанти на НФСБ и други патриотични организации ще поднесат цветя на признателност.

Офицерът от българската армия  подпоручик Георги Папанчев е военен инструктор в Лерински революционен окръг по време на Илинденско-Преображенското въстание. Той е роден в Клуцохор през 1872 година. Във ВМОРО замества друг легендарен загинал воевода – Марко Лерински, родом от Котел. Водената от него чета действа първо в района на Костур, после в Леринско и дава няколко сражения, като повечето въстаници загиват. На 28 май 1903 г. четата е предадена от шпиони и на 29 май  в битка с турската войска загиват войводите Георги Папанчев, Евстрати Дачев, Васил Попов и Силян Пардов, и 13 четници. Погребани са в двора на църквата „Свети Никола“, разположена в края на село Баница. След като селото става гръцка територия през 1913 година, гробът им е заличен от гръцките власти.

Паметникът на Георги Папанчев в Сливен се намира в кв. „Клуцохор“ на кръстовището на улиците „Георги Икономов“ и „Волентирска“ и е дело на сливенския художник и учител Борис Дамянов.

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук